May 08, 2011

Dinti de negru/ Romanian "brown" cake with white meringue topping



Denumita dupa contrastul dintre blatul negru, stratul alb de albusuri si siropul de ciocolata, prajitura Dinti de negru este o reteta veche, din vechiul caiet cu retete inceput de mine acum multi ani si ramas acasa la mama. Nu stiu de ce, dar, la fel ca si la prajitura Tavalita, a trebuit sa adaptez putin cantitatile, dar in final a iesit o prajitura buna si fara pretentii. Stratul pufos de albus se potriveste bine cu blatul ciocolatos, iar prajitura mi s-a parut chiar mai buna a doua zi :)

Ingrediente:

Pentru blat:

4 galbenusuri
200 gr de zahar (1 cup)
150 gr unt (1 1/2 sticks) la temperatura camerei
200 ml lapte (1 cup)
3 linguri cacao (1/3 cup)
250 gr faina (2 cups)
1 1/2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita extract de vanilie
un praf de sare

Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o tava inalta cu dimensiunile de aprox 33x23 cm (13x9 inch).

Se amesteca faina cu cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Se bate untul cu zaharul apoi se adauga galbenusurile unul dupa altul pana cand sunt incorporate, apoi laptele, vanilia si amestecul de faina. Se amesteca pana cand sunt incorporate, fara sa se bata prea mult. Se toarna in tava pregatita si se baga in cuptorul incins pentru 30 de minute.

Glazura de albus:

4 albusuri
16 linguri de zahar

Cand blatul este aproape copt, se bat albusurile bine adaugandu-se treptat zaharul (eu am pus numai 12 linguri de zahar pudra) pana cand albusurile sunt tari si cand intorci telul nu cad albusurile de pe el.
Cand prajitura este coapta se pun albusurile peste prajitura intr-un strat uniform si se mai baga la cuptor 12-14 minute pana cand albusurile sunt usor rumenite. Albusurile se vor umfla mult in cuptor, dar se vor lasa cand se racesc.

Se scoate si se lasa sa se raceasca.

Glazura de ciocolata:

4 linguri de zahar
4 linguri de lapte
3 linguri cacao
1 - 1 1/2 lingura de unt

Se topeste pe foc mic zaharul si laptele, mestecandu-se, apoi se adauga cacaoua, mestecand pana cand este incorporata. Se opreste focul si se adauga untul, mestecandu-se mereu pana cand este topit. Se toarna peste prajitura, formand modele in toate directiile. Se lasa sa se raceasca.

Se taie cubulete cu cutitul inmuiat in apa fierbinte si sters inainte de fiecare taietura.

Pofta buna!

5 comments:

Antonina said...

Cat de bine arata ! O saptamana frumoasa si dulce :)

Alice said...

foarte faine

Mihaela said...

Ah, prajiturile..."slabiciunea" mea !
Ce denumire interesanta are prajitura ta...Frumos !

Mary Bergfeld said...

These look amazing. If they taste even half as good as they look, you have a winner of a recipe here. I hope you have a wonderful day. Blessings...Mary

megi said...

Mihaela, this looks absolutely delicious!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails