May 27, 2010

Sos caramel



Stiu ca se poate cumpara si de la magazin, dar cred ca are atatea chimicale incat eu il prefer pe cel facut acasa. Reteta este luata de la Ina Garten. Am folosit crema de tartar, sau bitartrat de potasiu. Este optional, cand am facut acest sos prima data nu am folosit. Acest praf ajuta impotriva zaharisirii, daca nu aveti, nu-i problema.

Ingrediente:
375 ml zahar (1 si 1/2 cups)
85 ml apa (1/3 cup)
312 ml frisca lichida neindulcita (1 si 1/4 cups)
1/8 lingurita crema de tartar (optional)
esenta de vanilie

Se pune zaharul si apa intr-o craticioara mai inalta, si cu crema de tartar (daca folositi), se poate mesteca putin cu o lingura de lemn (nu de metal) apoi se lasa pe foc mare pana la 10 minute, cand incepe sa fiarba,

si incet se va colora.

Stati langa aragaz, trebuie supravegheat, si se va arde foarte repede. Nu mestecati, daca vreti puteti roti putin cratita.
Cand ajunge la o culoare maro , stingeti focul si puneti dintr-o data frisca. Se va umfla, nu va sari din cratita :) dar pentru orice eventualitate nu stati aplecati asupra cratitei. Lasati pana scade spuma si se duce aburul.

Aprindeti iar focul la mic si mai fierbeti 2-3 minute.


Se lasa sa se raceasca complet la temperatura camerei cel putin 4 ore. Se poate pastra in frigider pana la o luna.


Pentru un frappucino racoros, amestecati in blender gheata, cafea rece, lapte si cateva linguri de sos. Decorati cu frica si sos de caramel.
Yum yum :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails